Лого

КАК СЕ НАСТРОЙВА ПОСТОЯНЕН ФОКУС НА СТЕРЕОМИКРОСКОП СЪС ЗУМ

Настройването на постоянен фокус е процедура, с която микроскопът се настройва да бъде постоянно на фокус в целия обхват на увеличението. Ако тази настройка не е направена, обектът е на фокус при едно увеличение и излиза от фокус при промяна на увеличението. Това налага при всяка промяна на зума да се фокусира наново, което е неудобно за работа и натоварващо за очите. Настройването на постоянен фокус на стереомикроскопите със зум е лесно и бързо, така че не пропускайте да го направите!

Настройте междуочното разстояние, като приближите или раздалечите окулярите, за да отговарят на вашето индивидуално разстояние между очите. Можете да се уверите, че сте настроили разстоянието добре, ако когато погледнете в окулярите, виждате образа в ЕДИН кръг.

Когато разстоянието е настроено правилно, очите ви бързо и с лекота ще видят кръга. Очите ви са много приспособими, така че ако има леко разминаване в настройката на междуочното разстояние, очите ви ще се приспособят към нея. Но това все пак ще увеличи натоварването върху очите ви. За да избегнете натоварването на очите си, дръпнете очи от микроскопа и погледнете за момент към някой далечен предмет, а след това отново погледнете в окулярите. Кръгът трябва да се появи бързо и лесно. Ако не стане така, настройте междуочното разстояние, докато видите един кръг.

Поставете диоптричната настройка и на двата окуляра на нула.

Подравнете двете чертички както е показано на снимката.

Поставете обекта, който искате да наблюдавате под микроскопа.

За примера ще изберем монета, но вие можете да използвате всеки плосък предмет, който няма голяма дълбочина.

Обекти с лесно разпознаваеми черти ни помагат по-лесно да определим дали образът е на фокус.

Поставете увеличението на най-високата степен (4.5Х)  и настройте образа на отчетлив фокус като използвате големия черен регулатор на фокуса, който се намира върху стенда или фокусния блок.

(Не използвайте резулатора за зума, върху който са написани цифри.)

В зависимост от модела може да имате два регулатора за фокус - един за груб фокус и един за фин фокус.

Завъртете зума на най-малкото увеличение (0.7Х).

Образът може да не е съвсем на фокус, но не настройвате повторно с с големия регулатор на фокуса.

Вместо това, като гледате в микроскопа, затворете лявото си око и настройте десния окуляр САМО с диоптричната корекция на десния окуляр, така че с дясното око да виждате образа на фокус. След това затворете дясното си око и повторете същата процедура с лявото си око като използвате диоптричната корекция на левия окуляр, за да получите отчетливо фокусиран образ в левия окуляр.

Както и при настройването на междуочното разстояние, използвайте техниката с отместване на погледа, за да облекчите очите си, ако не успеете да направите фокусирането бързо и лесно.

Сега сте настроили постоянен фокус на стереомикроскопа си и фокусът не би трябвало да се губи в целия обхват на увеличението. Може да забележите, че ако тази настройка е направена от друг човек, тя може да не е напълно точна за вас. Това се дължи на различната способност за фокусиране на всеки човек, различното междуочно разстояние, носенето на очила от някои хора и т.н. В този смисъл тази процедура се извършва индивидуално, за да може микроскопът да ви пасне идеално и затова си струва усилието и отделеното време.